Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

måndag 18 december 2017

Uppskattad demo av Lisa-Ann

Igår var Lisa-Ann här igen och vi hade fått förfrågningar om att anordna en lite demo. Ett glatt gäng trotsade kylan och kom hit för att se en behandling av vår Tingen som agerade demohäst.Tingen har känts lite stel ett tag. Hon slant i hagen för ett tag sedan och vi har misstänkt att hon sträckt sig eller på något sätt blivit låst av det på något sätt.

Det vi märkt när vi ridit förutom att hon inte velat gå fram ordentligt är att hon putter över ryttaren på vänster sida samt tar ett kortare steg med vänster fram.

Lisa-Ann började med att berätta hur hon vill se hur hästen rör sig först. Hon tittar då på hästen bakifrån och från båda sidor.

Då hon hållit på i många år så har hon ett tränat öga och det hon tittar efter är hur hästen sätter sina hovar, tar den kortare steg med något av benen. Hur rör sig höfterna och bäcken. Gungar det som i en 8 figur. Är någon sida högre en den andra. Tyvärr har vi ingen film på detta men en när hästen är färdigbehandlad. Då hon alltid vill se den röra sig igen.

När hon sett detta får hästen komma in och hon börjar sin behandling. 

Första filmen visar hur hon börjar gå över hästen för att känna spänningar i musklerna kring hals och bog och då massera dessa. Hon visar här också hur hon använder sitt massage redskap/hjälpmedel.

Därefter fortsätter hon över hela hästen. Vi har gjort en spellista med alla filmer från demon. Hoppas ni hänger med. Ni är hjärtligt välkoma att ställa frågor.


Vad man ska tänka på är att beroende på vad som behöver justeras på hästen kan hästen behöva komma tillbaka fler gånger då man inte kan justera allt på en gång.

Lisa-Ann tycker att om man inte ser en förändring på 3 gånger eller att problemen kommer tillbaka efter varje gång, bör man se över sin utrustning, kolla med hovslagaren om man behöver justera hovarna och vinklarna där, uppsöka veterinär om det är någon inflammation eller likande som gör att hästen snedbelastar eller kanske rent av se över sig själv om det är ryttaren som är sned och sitter snett på hästen och felbelastar.

På frågan om hur ofta en häst behöver uppsöka kiropraktorn efter en större justering är väldigt olika. Men det viktigaste är att man som ryttare börjar träna hästen liksidigt och mycket variation tycker Lisa-Ann. Inte bara dressyr eller hoppning utan även rida ut i skog och mark och varierad terräng samt träning från marken så som longering, tömkörning etc. För att hästen ska få jobba med alla sina muskelgrupper och bygga liksidig. Även variation av underlag.

Men att kolla upp hästen ca 2 ggr om året är inte fel. En gång på hösten när man trappar ner sin träning/tävling, då har hästen varit igång en hel säsong och man ser hur den mår i kroppen efter det. Och sedan en gång på våren innan allt drar i gång, hästen kan under vintern gått och spänt sig då underlaget oftast är ojämnt när det fryser ute eller om det varit kallt. Den kan också ha sluntit ute om det varit halt.
Då vet man med gott samvete att hästen inte har några fysiska omöjligheter att kunna prestera inför kommande säsong.

Sedan brukar man oftast också känna om det är nåt som inte är hundra om hästen råkat ut för nåt under träning eller liknande.

Lisa-Ann är tillbaka här på Stewart Ranch i januari igen om någon önskar tid för sin häst, hund eller sig själv.

Hoppas ni lärt er nåt av detta inlägg och filmer. Vi kommer försöka anordna en demo till i vår och där också bjuda in Sandra Leeman som kommer visa hur IR-terapi fungerar. Sandra och Lisa-Ann kompletterar varandra och jobbar mycket i hop.

På återseende! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar