Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

söndag 3 juli 2016

Alex har nu åkt hem

Ja han åkte hem igår och skulle på ett träningsläger med sin matte. Stackarn åka från ett läger till ett annat.
Hoppas han inte var allt för mosig i huvudet ;)

I alla fall så fick han hos oss en intensivkurs i lastning och presentation att transporter är inte så illa som han tror.

Hans dilemma är som hos många andra hästar att när han kommer in i transporten så känner han att han inte har kontroll längre. Detta leder till att när man börjar göra saker bakom honom så som att klappa honom, ta tag i bommen och i bland bara röra sig så "flyger" han ut. Också att han tycker att det är läskigt med hinkar och annat som finns inne i transporten med mat i då

Så hans träning har varit fokuserad på:


  • Att gå in i transporten och kunna äta och röra sig utan att bli "skrämd" och skynda sig ut.
  • Att kunna stå i transporten fastän man grejar med honom, såsom att borsta etc.
  • Att kunna ta sig in i transporten från alla olika vinklar.

Jag lastade honom 2 ggr om dagen och fokus var bara att få honom mentalt med och så pass trygg att det inte var någon stor grej med trasporten. I början var det väldigt svårt för honom att slappna av, av minsta lilla så gjorde han en väldigt stor grej av det om något rörde sig. Han förväntade sig också en reaktion av mig där jag skulle bekräfta det han tyckte var farligt och därmed avbryta så han slapp detta otäcka och obehagliga.

När detta inte infriades började han tänka efter och förstå att så illa är det inte och om man inte reagerar först utan tänker så kan det ju bli helt ok.

När man sedan får sin lunch serverad i transporten så kan det ju inte vara så illa som man trott.

Efter denna träning så kunde han sista dagen gå in och stå i transporten, började han backa så kunde man få stopp på honom utan att han gick ut helt och då bara smacka så gick han in igen.

Alex kom i väg på tisdags morgonen till sitt läger och i torsdags åkte Alex hem därifrån och då hade det tagit ca 5 min att lasta.

Jag har också nu haft möjlighet att visa Alex matte hur hon ska träna och hur långt vi kommit så jag önskar dem all lycka till och att detta kommer bli långvarit och att Alex kommer över tröskeln att det är inte så illa som han föreställer sig ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar