Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

lördag 10 juni 2017

Buck Brannaman Dag 2

Dag 2 blev riktigt intressant.

Buck pratade om vikten om att jobba hästarna ordentligt med grunden innan man går vidare. Han präntar in i ryttarna att hästen måste vara lätt i handen ge för tryck och flytta sig för lätta hjälper.

Övniningarna för båda grupperna idag var att jobba hästen i rektangeln, hamnar vi utanför så kan det hända olyckor. Vårt ansvar som ryttare är att vara support och stöd för våra hästar och inte sätta dem i dåliga situationer.

Låt inlärningen få ta tid. Tränare pratar om att man inte ska börja rygga hästen förrän vid 5-6 års ålder i vissa skolor, det är red bullshit. Hästarna ska gå undan för tryck.

Lär dig att bryta hästens mönster. Och ta vara på rörelsen och ta kontroll på benen.

Buck's förklaring på Natural Hormanship är när hästar bockar, flyr och går emot hjälper det är så naturligt det kan bli för det är så hästar fungerar då de är flyktdjur.

Det vi ber de om och kontrollen är inte naturligt för dem.

Rid alltid med kontroll men överarbeta inte.

Han berättade en rolig historia om en dam som frågat honom om hon bara kunde få rida sin häst utan att tänka. Hans svar var att om du går till Wallmart och sätter dig på en leksakshäst och stoppar i en peng så kan du sluta tänka.
Vi har med levande varelser att göra det kräver att vi tänker hela tiden och är uppmärksamma på signaler.

Mycket frågor kring varför hästen grejar med munnen/bettet, han ger samma svar hela tiden, du har inte nått ner till benen och fått tillräckligt med kontroll.

Några bilder som visar kotroll på benen


Båda grupperna avslutade idag med att träna hästarna på applåder från publiken. Det visade sig då ganska snart att hur många som hade koll på sina hästar i rektangeln och inte. I första gruppen var det några hästar som sprang i sidled hela paddockens längd nästan. Som Buck då påpekade att deras rektangel var då  20x40m typ. Hästarna hade ingen repekt för ryttarnas signaler när det blev lite tryck.

En häst blev helt okontaktbar så Buck tog sig ann denna hästen.

Han tyckte ryttaren skulle lägga ner mer tid på markarbetet än att frisera hästen man och svans ;)

Hästen hade lärt sig att så fort det blev en jobbig situation så går man över alla människor för då slutar trycket och männsikan ger upp och tar hästen därifrån.

Buck fick jobba denna hästen ganska hårt då den försökte gå över och i stället för att röra sig framåt gick den uppåt. och det slutade en gång med att den gick omkull och det för att Buck då drog undan benen på den kan man säga. Den gjorde i alla fall inte så mer.

Detta är det vanligaste att människorna undviker hellre olika situationer bara för att slippa ta tag i problemen med hästen och då vinner hästen.

Som Buck påtalade också så är ju inte detta hästens fel att den inte fått lära sig hur den ska beté sig. Den är lärd så och det fungerar att vara på ett visst sätt så får den alltid sin vilja igenom.

Här kommer lite bilder.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar