Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

fredag 9 juni 2017

Dag 1 med Buck Brannaman

Hej

Ska försöka göra en liten summering av första dagen med Buck.

På denna clinic är det 50 ryttare som deltar med sina hästar. De är indelade i 2 grupper där level 1 rider på förmiddagen och det är 25 st och de andra 25 som är level 2 rider på eftermiddagen, varje pass är 3 timmar.

Hans budskap med första dagen och för alla ryttare som var med var att få kontroll på fötterna både från marken och från ryggen i alla lägen. Sluta att fokusera på hästens huvud. Om du har en häst som är jobbig i munnen då har du inte jobbat tillräckligt med att få kontroll och få igång fötterna.

Jobba hästen att kunna gå på en tygel i taget och ge efter för tryck. Få kontroll över bakdel och framdel och få hästen flexible.

En rolig sak som han sa idag var att hästen skiter i vad du rider, engelsk eller western den ser inte skillnad på dina kläder.

Jobba med hästen i rektangeln och ha den där hela tiden. Du bestämmer, var konsekvent. Lös "problem" med rörelse exempelvis en häst som stegrar, detta såg vi idag, hästen stegrade och slängde av sin ryttare, Buck tog tag i denna häst och jobbade hästen från marken, se bilderna.
Han berättade också att vi ryttare har ju som reflex att luta oss framåt och krama om halsen när hästen stegrar, i och med det belönar du hästen vilket gör att den kommer på att den kommer undan om den gör så.

Få loss hästen från hand och skänkel, hästen ska inte ta stöd mot dig utan hitta sin balans och bära sig själv.

Buck pratade om bett, han börjar alltid alla hästar med tränsbett och där lär han hästen att gå undan för de olika trycken och får hästen att lära sig soft feel. Han nämnde också de ryttare som börjar med bettlöst att det är skit enligt honom då hästen SKA lära sig att gå med tränsbett. Man gör mer skada med att rida bettlöst då ryttaren inte kan belöna och tima sin eftergift i bettlöst utan slutar oftast med att hästen hänger i sidepullen eller hackamore:et och då går emot tryck och gör som han säger false flexion i nacken och då inte jobbar igenom hela kroppen. Så även om man vill vara "snäll" som han säger så blir det inte snällt.

Ja sedan är det ju det vanliga som vi jobbar med hemma, tjata inte på hästen, ge hästen max 2 chanser sedan måste en konsekvens komma. Det är hästen som ska ge till dig inte du till hästen.

Har ni frågor får ni gärna lägga en kommentar. Jag funderar på att ha några kurser när jag kommer hem för att visa mer hur han jobbar.

Kram Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar