Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

söndag 26 november 2017

Nytt tips från Lisa-Ann - Roterat bäcken

Så roligt att så många läste vårt första inlägg där Lisa-Ann tipsade om hur man kunde se om hästen var låst i nacken.

Här kommer ytterligare ett tips från Lisa-Ann.

Väldigt vanligt hos hästar är också att bäckenet blir lite roterat och låst. Detta är något som de lätt kan orsaka själva genom att de springer och busar och leker i hagen och slinter och sträcker sig.

När detta händer är det heller inget man kan rida loss. Hästen måste få hjälp att lossa sig.

För att se om hästen har ett roterat/låst bäcken kan man se på hästen bakifrån och se om svansen ligger åt ena eller andra hållet när den går.

Ett annat tecken är om du tittar på hästen bakifrån så kan man se att ena sidan är högre än den andra. Det är den sidan som är högre som hästen är låst i. Även när den går och du tittar på den bakifrån ska den vagga höfterna sida till sida som i en 8.


Vad man även kan se på hästen är den tar ett kortare steg med det bakbenet på den sidan den är låst. Hästen kommer inte muskla sig på samma sätt på den sidan heller. Man kan märka en muskelsvaghet och ovilja att ta i med det bakbenet och sätta under sig.

Vad hästen också gör är att den kompenserar diagonalt så har man problem med höger sida så blir det en överbelastning på vänster framben och vänster sida i nacken. Där kan man då uppleva att hästen är stel och ovillig att böja och ställa samt tar ett kortare steg med det frambenet. När den gått och spänt sig länge där så leder det så småningom till det vi skrev om i förra inlägget angående nacken. Det kan också leda till hältor som är lite oförklarliga men beror på felbelastning och som då kommer uppifrån som då orsakar eventuella inflammationer.

Vad kan man då göra åt detta. Jo man får ta hjälp för att lossa låsningen och så att bäckenet blir rakt. Beroende på hur mycket det är roterat så kan man behöva komma tillbaka för ytterligare behandling. Man kan oftast inte ta allt på en gång, det klarar inte hästen.

Man får tänka att hästen har ett muskelminne som vi så om den gått länge vill ju musklerna dra tillbaka bäckenet i det felaktiga läget.

Man måste då vara väldigt noga på hur man tränar hästen för att få hästen att känna att den är lösgjord och klarar av att använda den nu upplåsta sidan igen och muskla upp den försiktigt.

Detta kan ta tid så man får inte ha bråttom. Låt det ta tid och stressa inte, risken är att det kommer tillbaka om man inte har tålamod.

Har ni frågor är ni hjärtligt välkomna att höra av er till oss.

Den 17/12 kommer Lisa-Ann till oss igen och vi funderar på att ha en demo på häst då om det finns intresserade som vill komma och kolla.

Hör av er till mig om det finns intresse.

Vi hörs snart igen!
4 kommentarer:

 1. Om hästen är sned i bäckenet, kan en orsak va snubblingar då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hästar kan snubbla pga en snett bäcken. När dem är låst i bäckenet tar dem ett kortare steg och har mer svårt att lyfta bakbenen så att de snubblar mer.

   Radera
 2. Intressant läsning.
  En demo vore mycket intressant

  SvaraRadera
 3. Lisa-Ann kommer ha en demo och svara på frågor på söndag kl 11. Välkomna!

  SvaraRadera