Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

söndag 19 november 2017

Tips från vår Kiropraktor Lisa-Ann

Hej på er

Vi kommer skriva om lite vanliga saker du kan själv kan kolla på din häst för att se om den är låst eller inte.

Vi börjar med nacken. Det är väldigt vanligt att våra hästar blir låsta i nacken och då 1:a och 2:a kotan.

2 saker man kan prova själv för att se om din häst är låst.

1. Stå vid sidan av hästen vid bogen. Böj hästens huvud emot dig. Hästen ska då komma med hela huvudet rakt emot dig.
Lägger in lite bilder som visar hur hästen ska flex i nacken när den böjer emot dig.Den ska inte tilta huvudet och komma med nosen först. Gör den det är den låst i Atlas-kotan. Detta kan man även se om man rider och den tiltar huvudet när man ställer. Den ställer alltså inte igenom i nacken.

2. Stå vid sidan som i övning 1 och lägg pekfinger och långfinger sida vid sida precis bakom ganashen. Böj sedan huvudet emot dig som i ovan test och på nedersta bilden. Om du känner att avståndet minskar under dina fingrar är det korrekt och ingen låsning. Gör det inte det utan att det vidgas eller inte ändras alls är hästen låst i 1:a och 2:a kotan. Ska försöka hitta en bild på detta för att visa.

Åtgärd - Ta hjälp av en kiropraktor som kan hjälpa att lossa låsningarna. Detta är inget som du kan rida bort. Det orsakar också hästen spänningar i kroppen och de lägger sig då diagonalt vilket gör att man troligtvis hittar låsningar bak i länden och bäcken på motsatta sidan. Så om hästen har svårt att böja vänster eller tiltar huvudet åt vänster har den problem även på höger sida bak.

Har ni frågor, är ni hjärtligt välkomna att höra av er. Och jag kommer be Lisa-Ann svara.

Vill ni få en tid för er häst att bli kollad om ni misstänker något så kontakta mig så försöker vi planera in er vid ett besök när Lisa-Ann kommer.

Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar