Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

måndag 18 maj 2020

Helheten är så viktig - Rätt foder, träning, utrustning & förutsättningar

Hej på er!

Dags för ett inlägg igen.

Tänker prata om helheten igen som vi tycker är så viktig.

För oss är ju hästen vår vän och partner. Vi vill att våra hästar håller länge och att vi ska kunna ha roligt med dem.

Så förutom att vi rider och tränar och tävlar så är ju grundarbetet så viktigt. För att vår ridning ska funka så behöver vi också se till att hästen har rätt förutsättningar att kunna utföra det vi vill och då tänker vi att hästen mår bra kroppsligt. Att den inte är låst eller har spänningar i kroppen som gör att den inte har möjlighet att utföra det vi önskar. Att den också får i sig rätt foder och tillskott för att fungera.

Ska berätta lite om Rosies fortsatta resa efter hennes långa konvalescens.

Under hösten 2019 kom vi igång och började träna igen. Hon kändes super och så arbetsvillig.

För att bibehålla denna mjuka häst så är jag noga med att kolla över henne med jämna mellanrum. Har tätt samarbete med kiropraktor, massör, och IR terapeut för att kroppen ska må bra.

Jag ger henne också örter från Chia De Garcia som vi nu är återförsäljare för och detta hjälper henne också. De örter som hon får är följande, Boswellia Serrata, denna ört är för lederna och har en antiinflammatorisk egenskap. Den främjar också matsmältningen och även andningsfunktionen.

Läs mer om Boswellian här i vår webshop - https://30784.shop.textalk.se/fodertillskott/orter/boswellia-serrata

Hon får också en örtblandning som heter Deep Breath detta för att hon är dammkänslig och när hon kom hade hon en lufvägsinflammation som gjorde att hon sedan då blev lite extra känslig. I denna örtblandning finns många örter som kompletterar varandra så som timjan, rot av läkemalva, vitlök, anisfrön, lakritsrot, pepparmynta, islandslav

Läs mer om Deep Breath här i vår webshop - https://30784.shop.textalk.se/fodertillskott/orter/deep-breath-17kg

En kur av björklöv har vi också kört. Detta är något jag fick lära mig under vintern då jag kände att hon inte musklade på sig och kanske tog till sig kraftfodret så som jag önskade. Och då fick jag tipset om att magens PH värde kan vara för surt vilket gör att hästen inte tar upp näringen. Man måste då göra magen mer basisk och detta finns det då ett enkelt knep för.
Plocka 8-10 björkblad och lägg i en kanna med 1 liter vatten. Låt stå över natten och sedan ge hästen vattnet. Det går på väldigt kort tid att göra magen basisk vi pratar om någon/några dagar. Förr i tiden så användes detta flitigt på människor och då med gott resultat även på diabetiker.

När jag fick detta tips så var det mitt i vintern så några björkblad hade jag inte till hands då. Jag tog då hem det från Chia De Garcia och gav henne under 7-10 dagar. Wow vilken skillnad säger jag bara. Se bild längre ner här så ska ni se vad för skillnad det blev och då i kombination med det nya fodret jag presenterar här längre ner.
Björkblad hittar ni här om ni vill beställa - https://30784.shop.textalk.se/fodertillskott/orter/bjorklovsgranulat-500g

Under hösten fick vi också prova ett nytt foder från Canterwalk. Jag blev nyfiken på detta foder efter att ha läst om dess sammansättning och deras samarbete med AllTech och hur de arbetar med näringslära för djur och deras forskning. Man kan läsa mer här https://www.alltech.com/animal-nutrition/equine

Canterwalk är från Spanien och gjort för de spanska och portugisiska hästarna. Det man måste ha i åtanke är att de har inte så bra värden i sitt grovfoder som vi har här i Sverige. Detta har gjort att de jobbat mycket med att få med så mycket som möjligt av vitaminer och mineraler i kraftfodret. Detta foder har också 95% upptag vilket är en stor skillnad mot andra foder. Fördelen blir också att vi som har bra grovfoder behöver inte alls ge den mängd som de rekommenderar. Vill verkligen understryka att grovfoder är det som ska utgöra majoriteten av hästens utfodring, kraftfoder är endast till för komplement om grovfodret inte har tillräckligt av de man önskar eller att hästen utför arbete som kräver lite extra.
Många hästar fungerar bra på bara ett bra grovfoder och det tycker jag är super om det funkar.

I alla fall så provade vi en sort som heter Build Up och detta för att bygga mer muskler på henne. Under en tid nu så har vi då kört på Build Up samt att vi körde en kur på björklöven i vintras på ca 14 dagar.  Och jag har nu fått en häst som är hur fin som helst i hullet och har byggt fina muskler.

Nu har Rosie tyvärr varit konvalescent igen och har den sista månaden inte gått alls men på denna månaden har hon ändå byggt sig och ökat i vikt från 630 kg till 653kg. Vilket är jättepositivt.

Här kommer en bild på hur fodret har hjälpt henne.


Är man intresserad av att veta mer om fodret och dess innehåll eller om örterna så är man välkommen att kontakta mig så kan vi se vad vi kan hitta till er häst och vad ni är behov av. Man kan läsa mer om produkterna i vår butiksgrupp - https://www.facebook.com/groups/StewartRanchButik/

Fördelen med Canterwalk är att det är MYCKET prisvärt då det är drygt och man behöver inte tillsätta extra mineraler eller vitaminer. Säljs i 20kg säckar. Provpåsar kan fås. Det finns också olika sorter så att det finns alltid någon som passar just din häst.

Om ni följer vår träningsgrupp så har vi ytterligare ett fall där jag nu har en häst i träning som heter Sally som också går på Build Up och på bara 3 veckor har vi sett en jätteskillnad. För att komma till vår träningsgrupp klicka på följande länk - https://www.facebook.com/groups/1385908378127626/

Vill också poängtera att det är helheten som gör det. Bara för att vi har hittat foder som funkar och örter så är det rätt träning och då varierad träning som gäller och även de koller hon får av vårt team som gör att allt faller på plats.

Det finns inga quick fixes utan man måste ha tålamod och låta det ta tid då blir det bra. Man måste vara ödmjuk och lyssna till sin häst.

Man får jättegärna kontakta mig om man har frågor eller vill ha hjälp med foder (uträkning) eller hitta ett bra koncept som passar er häst.

Kram på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar