Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

tisdag 19 maj 2020

Hur fungerar en repgrimma

Hej på er!

Jag får ofta frågor om varför jag jobbar i repgrimma. Jag gör det för att den ger mig en tydlig kommunikation med hästen.

Jag sprang över denna texten och snor denna förklaringen för jag tyckte den var så bra.

Repgrimman i sig är en gammal uppfinning och ingen vet väl var den egentligen kommer ifrån. En del påstår att den först blev använd i Mexico. Från början och på många håll även idag, så är grimman helt enkelt en mycket stabil generell grimma som kan tillverkas var som helst utan verktyg, bara man har rep. Många hästtränare upptäckte sedan att repgrimman hade en hel del fördelar mot en vanlig grimma när man lärde hästar att bli hanterade. Det uppenbara var att den var stark. Inga beslag eller fästen som kunde gå sönder vid ett olämpligt tillfälle. Men, med rätt rep och rätt knutar, så ger den hästen en mycket tydlig signal, vilket underlättar inlärningen. Med tydlig menas här inte stark utan just tydlig. Vid rätt användning känner hästen omedelbart när grimman börjar verka och när den upphör att verka. Ett tydligt på och av. Dvs tryck och eftergift blir mycket tydliga och sambandet lättförståeligt. Detta förutsätter naturligtvis att den som håller i repet är känslig och har god timing.

Material och passform har en avgörande betydelse. Ideal passform framgår av bilden. Enkelt kan man säga att hur man än rycker och sliter i grimman så får den aldrig komma in över ögonen och aldrig trycka på nosryggen i de områden där det bara finns brosk eller nosben utan sidostöd. Grimmans ganaschrem skall alltid ligga bakom ganascherna för att stabilisera grimman. Repgrimman får inte rida på ganaschens ben. Det betyder att det är viktigt med rätt storlek. Tyvärr ser vi ofta exempel på skrämmande dålig passform och därmed felplacering av grimman. Ofta pga ren okunskap. Tyvärr kan detta dels till olyckor, dels till lidande för hästen och felbeteende. Repgrimman är ingen leksak.

Materialet och knutarna får inte ge upphov till något töj. Dvs repet skall ha en kärna och vara helt stumt. Knutarna skall vara mycket hårt slagna så att de ej kan öppna sig och ev flytta på sig (endast fiadorknuten som styr nosdelens storlek är öppningsbar och justerbar). Vid töj i konstruktionen blir signalerna luddiga. Hästen får en större benägenhet  att hänga på grimman eftersom alla signaler verkar som ett utdraget k a n s k e!    

Vi är återförsäljare för märket Double Diamond som är designat av legenden Buck Brannaman. Mycket bra och tåliga grimmor. Intresserad är det bara att kontakta oss.


1 kommentar:

  1. Jobbar alltid med repgrimma numera....bästa effekten

    SvaraRadera