Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

torsdag 25 juni 2020

Bett och Inverkan Del 2

Ja då fortsätter vi vår lilla del om bett.

Tänkte innan jag börjar att gå in på de olika typerna av bett så vill jag bara än en gång poängtera vikten att gå undan för tryck och förklara det igen.
När vi jobbar med hästarna har vi 3 tryck hästen ska gå undan för, dessa är skänkel, bett och tygel.

Det vi måste ha med oss i våra tankar är att hästar är mottrycksdjur alltså det är inte naturligt för dem att flytta sig eller ge efter för tryck. De går emot. Ni har säkert ridit en häst som gått emot skänkeln där ni tycker att den ska flytta sig i sidled undan men faller inåt istället?
Har ni någonsin blivit intryckt i väggen av en häst där ni ber den flytta på sig i boxen eller på stallgången men den lutar sig emot er istället?
Har ni någonsin fått tyglarna ryckta ur handen då ni ridit? Eller att hästen hänger i handen?
Har ni varit med om att en häst som står uppbunden har fått panik, hängt sig bakåt i grimman och grimma eller grimskaft har då gått sönder?
Om ni känner igen något av ovanstående så är detta klassiska exempel på när hästen går emot tryck inte med.

Om vi har detta med oss när vi nu går vidare så tror jag att man kan få en bättre förståelse för varför de gör som de gör eller varför det blir som det blir. 😊

Tänker om vi ska prata lite olika bett så har vi de "vanliga" 2 och 3-delade som inte har någon typ av hävstångseffekt alls. Dessa bett talar om väldigt tydligt om du har en ärlig bjudning fram till bettet samt om hästen ger efter bra för tryck och går i en ärlig form och då inte knäcker nacke som man säger när den fuskar med resten av kroppen. Tyvärr vad som lätt händer när hästen går emot trycket är att ryttaren börjar "såga" med händerna för att få hästen att gå ner.


Sedan har vi betten som har någon typ av hävstång. Exempelvis ett Pessoabett som ni säkert hört talas om. Detta bett blir skarpt om man inte sätter en rem eller en kedja bakom som gör att bettet inte kan rotera runt i munnen. 
Vi har också kimberwick bett som har olika lägen. Antingen kan man sätta tygeln i hela stora ringen vilket effekten blir som ett vanligt tränsbett. Eller så finns det 2 lägen med olika mycket hävstång. Detta bett har också en kindkedja som måste användas om man har på hävstångslägena. 
Detta för att bettet inte ska rotera/snurra runt i munnen. 

Har man ett bett med hävstång så ska man inte kunna vinkla bettet mer än max 45 grader.

Vi har också en hel del bett där mundelen är ledad åt alla håll vilket kan vara en fördel när man vill kunna jobba en sida i taget.

Sedan har vi stångbettet som kanske är mer vanliga inom western. Där man kan välja med olika längder på skänklarna samt olika mundelar med eller utan tungfrihet. 

Kommer här presentera lite olika bett vi har. Har ni frågor så är det bara att kommentera och fråga.

Detta bett kallas ett correction bit med fjädring. Det betyder att när man tar i tygeln så fjädrar skänkeln på bettet tillbaka. Detta bett är bra för gröna hästar samt gröna ryttare. Då fjädringen gör att det inte blir ryckigt i munnen och att ryttare får hjälp med eftergiften i handen.



Vi har också vanliga 3 delade bett naturligtvis. Min stora dressyrhäst går på ett väldigt tunt sådan. Det är ett bridongbett som egentligen används på ett kandar tillsammans med en kandarstång. Jag gillar detta tunna bett då det inte tar någon plats i munnen och då kan vara väldigt lätt och känslig.

Detta är ett Myler kombinationsbett. Det ger tryck på nosen men även i munnen. Skänkeln på bettet är lite längre och mundelen är ledad och har även en port som ger tungfrihet. Detta bett ger då hävstång men man måste vara extra försiktig då hävstången i sig kan göra att hästen knäcker nacke och drar in nosen till bringan. Ett sådan här bett gör att ledande tygeltag inte fungerar. Man ska heller aldrig i ett stångbett med skänklar ta handen bakåt, det är uppåt eller framåt som gäller. Bettet kräver att du är superlätt i handen och jobbar med dina skänklar och sätet för att få hästen att komma in bakifrån och fram. Detta är inget unikt för detta bett utan nåt man vill ådstadkomma med alla bett men detta bett kan ge ryttaren en bra känsla hur det ska kännas med en lätt häst i handen och detta gör att ryttaren har möjlighet att komma till ridning med sitt säte i stället för att tänka på sin hand.

Ett mellanvariant av tränsbett och stång man kan säga. Ett tredelat med där det finns ringar på mitten delen som snurrar. Har du en häst som behöver nåt att fokusera på eller den kanske biter sig fast i bettet så är detta bra. Det har också en kortare skänkel som ger en mindre hävstångseffekt. Ska användas med kedja eller läderrem bakom.

Ett Myler kombinationsbett till. Skillnaden mot det andra är att detta inte har någon högre port på mittendelen utan är rak.

Detta bett hade jag på min arab. Ett fast bett med en bredare och högre port i mitten som ger en tungfrihet och bettet i sig självt ligger stilla i munnen och rör sig inte. Detta gör också att tar du i ena sidan berörs även den andra.




Här ser ni ett Les Vogt bett. Finns 3 st rullar på som hästen kan leka med. Kedja bakom. Detta bett ger en väldigt tydlig kommunikation, det skramlar inte i munnen och 

Tredelat bett med slobbers. Bettet i sig självt går inte att vika mer till en viss punkt. Detta gör att det blir ett snällt bett i munnen som inte kan vika sig och klämma. Till detta har vi nåt som heter slobbers och mecate tyglar. Slobbers är läderbitarna som sitter i bettet. Mecatetyglarna är sedan knutna i slobbersna som en hel tygel. Slobbers gör att det blir lite tygnd i tygeln vilket gör att på sätt och vis blir en typ av hävstång där hästen får ett tryck i nacken då dessa hänger rätt ner. Bettet ligger då också mer stilla i munnen. När man knyter tygeln blir det en lång del av tygeln över detta blir det ett så kallat lead rope så att du kan leda hästen enkelt.


Ett Jeremy Wyatt bett med en rulle bakom kopparplattan. Detta med en liten port som ger en mindre tungfrihet. Skänklarna är långa men lite svängda. Som det förra Les Vogt bettet så ger detta också en väldig tydlig kommunikation.


Detta är ett correction bit som du oftast börjar att rida westernhästar på när det är dags att vänjas in på stång. Det är ett bett som är ledat både i skänkeln och i porten så väldigt rörligt. Du kan jobba en sida i taget och kan ta igenom sidan på ett bra sätt. 
När vi pratar om stångbetten är tyglarna väldigt viktiga också. Har du bra tyngd i tyglarna får du också en annan inverkan.


Det är säkert mycket saker jag glömt. Jag kommer försöka fylla på när jag kommer på mer :)

Kommentera gärna och ställ frågor.

2 kommentarer: