Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

torsdag 14 juli 2022

Uppdatering Billy - 2 dagars ytterligare träning

 Hej

Här kommer en uppdatering om Billy.

Har nu haft träning ytterligare 2 dagar. En uppsutten träning samt en från marken med equiband.

Red honom i tisdags där mitt fokus var att känna hur han kunde manövereras och hur kroppen kändes. När vi red honom innan behandlingen så la han all vikt på vänster fram och välte nästan åt vänster. Han kändes mycket stel i kroppen och ville inte böja igenom sig. Det var svårt att få honom att använda bakdelen och lägga vikten rätt. Föreställ er att hela hästen kändes som en betogklump.

När jag nu satt upp var det en helt annan häst. Det var som natt och dag. Nu fanns där en smidighet. Känsligheten var tillbaka. Man kunde i stort sett bara tänka. Den konstiga gången när han skrittade som kändes som passgång var borta.

Nu kunde man se vad grundorsaken var som man måste jobba med och det är att få bort framtungheten. Få hästen att börja använda sin kropp igen efter att den nu fungerar. Detta kommer ta lång tid så jag vill poängtera att detta är inget man löser på en vecka eller två inte heller på någon månad eller två utan varierad träning men fokus på mycket från marken så om ett år så kommer man nog se en stor skillnad. Man måste låta det få ta tid och att inte forcera hästen som har ett smärtminne med sig.

I alla fall så provade vi alla gångarter och fokus i ridningen blir att lyfta upp framdelen så han inte dyker och att han börjar använda sin bakdel.

När man rider honom känns det som man sitter i en nedförsbacke och vill fall framåt. Så man behöver jobba mycket med sig själv och hitta sin egen rakhet för att hjälpa honom.

Jag skulle säga att fokusera på skritt och trav det närmsta och inte jättemycket galopp vore klokt.

Men han skötte sig super och mycket kul att känna denna förändring. Filmer läggs upp i hans playlist på Youtube. Länk till YouTube

Han har ju momenttränats innan så vissa moment sitter men har har inte haft grunderna för det tyvärr då hans kropp jobbat fel.

I går jobbade vi lite Equiband just för att hjälpa honom att komma mer inunder sig och att få igång ryggen. Riktigt bra mot slutet så några fler sådana pass och sedan regelbundet varje vecka kommer göra susen.

En behandling till av lite IR skulle också göra honom gott. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar