Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

fredag 21 april 2017

Mycket händer nu

Hej

Livet bjuder på många överraskningar och möjligheter och ibland får man prioritera och tänka om.

Vi här på Stewart Ranch har nu hamnat i en sådan fas och kommer behöva tänka om lite hur vi vill fortsätta. Det har hänt jättemycket positivt och det går väldigt bra och det är jättekul att våra aktiviteter och clinics är uppskattade. Vi har fått lite olika erbjudande som vi inte kan gå in på i detalj nu utan får vänta till mer saker är klara och bestämda.

Det som kommer förändras i ett första steg är att vi kommer inte åka ut lika mycket som förut utan prioritera de aktiviteter vi har hemma och dra ner lite på antal och fokusera på att göra saker ännu bättre i stället.

Vi har ett antal åtaganden som vi kommer slutföra nu men inte boka in så mycket mer utan kommer se över de förfrågningar vi får noga och boka i mån av tid speciellt under sommarhalvåret.

Vi kommer se över att kunna ha mer lektioner hemma.

Vi kommer inom kort gå ut med mer info. Saker kan ändra sig snabbt igen :) 

Kram Anna & Garry



lördag 8 april 2017

Presentation av Kingen

Kingen eller som han egentligen heter Enchanted Golden King, kom till oss när han var 7 månader. Anna var nere och tittade på honom när han var 3 månader och då bokades han och sedan kom han hem till oss när han fick lämna sin mamma.

Han har haft en liten brokig barndom kan man säga då han mellan 3 & 6 års ålder hade erlichias.

Men efter vi fått bukt med detta så har hans utbildning kunnat gå vidare. Han har under sina år hos oss också fått åka till Per Larsson och Peter Ljungberg för utbildning. Tanken var att han skulle ta över som westernhäst efter Annas arab Danfas.

Han har också blivit allround häst men hans inriktning är western och hans specialitet är ridgrenarna så som western ridning, pleasure, western horsemanship, trail & ranch riding. Han har även tränats och tävlat reining.
Kor har vi testat också och han blir bättre och bättre.

Hoppning har vi kört främst för att han ska få tillbaka sin koordination och mycket markarbete.

Dressyr har han tävlat upp till LB och det funkar riktigt bra.

Hans bästa moment att göra är galoppombyten han är superduktig på detta och visar gärna hur lätt det är :)

Denna hästen är super för nybörjare då han har en bra takt och springer inte iväg utan vill man lära sig att gallopera och då också på en hand har ni den perfekta läromästaren här.

Här kommer lite fina bilder på Lilleman som han också kallas.








Presentation av Tingen

Tänkte ge en liten presentation av våra 2 hästar som man har möjlighet att få rida lektion på när man kommer hit.

Vi börjar med Tingen som egentligen heter JJ's Tinkerbelle, hon är en paint/new forrest korsning på 17 år. Vi köpte henne året hon skulle fylla 2 år och det är Garrys första häst. Garry som enbart rider western och är inriktad på reining skulle ha Tingen som sin westernhäst.

Då hon är ett sto har hon en som många andra ston en egen vilja och är väldigt tuff. Det har varit en lång resa med henne. Men det som är roligt med ston är att när man får dem med sig då går de i stort sett i döden för dig. Och hon är en klippa av inte dess like.

Under hennes alla år hos oss så är hon inriden och skolad western från grunden, hon har under åren tränats för Per Larsson och Peter Ljungberg och även varit hos Peter på utbildning under en tid.

Hon är en maxad C-ponny och har en talang för hoppningen också så vi har även haft en del ponnyryttare på henne som tävlat henne i hoppning och hon har startat upp till LA i hoppning.
Dressyr har hon också tävlat och gått upp till LB på tävling bland stora hästar och gått programridning på LA. Hon har visat att hon platsar även bland de stora hästarna utan problem vilket är roligt.
Hon har även tävlat gymkhana och varit ute på terrängbanan.

I westernridningen har hon med Garry tränat reining flitigt och hon kan alla reiningmomenten så som spin, stop, roll back och byten. De senaste 2 åren har Anna tävlat i roping, barrel race, pole bending och keyhole race. Men även har vi tävlat de andra ridgrenarna som trail, speed trail, ranch trail, ranch riding, western riding, pleasure, western horsemanship och reining naturligtvis.

Hon kan verka lite sur men hon talar bara om vad som är rätt och fel och är en fantastisk läromästare. Jättekänslig när du gör rätt och hon talar om när det blir fel. Även när hon är med på våra NH kurser visar hon eleven hur det blir när man ger fel signaler.

Kan även meddela att hon är grym på att fösa kor också.















En liten filmer från ropingen och barrel race också bjuder vi på här.





tisdag 4 april 2017

Rapport från vår friskvårdshelg!

I helgen testade vi en ny aktivitet, vi anordnade en friskvårdshelg. Vi hade en tanke att vi skulle få en helhet både för häst och ryttare och fick med lite hund på köpet. Vi tog även dit en sadelmakare.

Det är ju ofta så att vi själva är lite skeva vilket för att vi påverkar hästen på olika sätt.

Också kan det vara så att hästen är skev och det påverkar oss. Utrustningen har också en stor betydelse.

Vi bjöd in Per som är Osteopat, Magdalena som är hästmassör, Lisa-Ann som är kiropraktor på häst, hund & människa, Maria som är friskvårdsterapeut på människa och Niklas som är sadelmakare.

Vi började med en föreläsning där vår friskvårdsterapeut Maria fick rida och Per fick tala om vad han såg på Maria när hon satt på hästen, om hon var ojämn, skev etc.
Per bad sedan Maria hoppa av hästen och lägga sig på bänken och då behandlade han henne på det första stället som han sett nere i länden.

Maria fick sedan hoppa upp igen och känna hur detta kändes och berätta för publiken vad hon upplevde. Maria berättade då att hon kände skillnaden på att hon kom ner i sadeln med båda sittbenen jämt bland annat.

Maria fick sedan hoppa av ytterligare en gång och Per tog då nästa del som var uppe vid skulderbladen då man såg att hon var lite lutad åt ena sidan.

Ytterligare en gång fick Maria hoppa upp och känna och hennes rörelsemönster blev då ändrat och man såg att kroppen slappnat av och det blev lättare att följa hästen. Hästens reaktion blev också mer avslappnad då hon inte kände av Marias spändhet.

Litet smakprov från Marias ridning


När nu Maria var justerad var det dags att titta på hästen. Lisa-Ann gick runt och tittade på hästen på på benen, hovar, rörelsemönster. Hon såg att hästen inte rörde sitt bäcken ordentligt samt att den tog kortare steg med ena bakbenet. Lisa-Ann behandlade sedan hästen.



Magdalena pratade sedan om massage, hur kan vi hjälpa hästen till vardags och förebygga eventuella skador. Magdalena ser massage som förebyggande och rehabilitering. Magdalena visade sedan hur hon jobbar genom att demonstrera på hästen.


Efter dessa intressanta föreläsningar så kopplade vi ihop det hela med sadeln, där Niklas från Svenljunga Sadelmakeri visade hur man provar ut en sadel samt hur man ska titta på när man väljer sadel. Berättade om olika stoppningar och vilka man kan justera och inte. Han visade även sadlar som gått sönder och hur det ser ut inuti en sadel.
Olika typer av bossor och paneler fick vi också se exempel på.


Han berättade också att när vi rider så väger vi dubbelt så mycket i traven och tredubbelt så mycket i galoppen och därav förstår man hur viktigt det är med en rätt utprovad sadel. Lisa-Ann kunde också då berätta vilka typer av låsningar hästarna får beroende på hur sadeln ligger.

En mycket intressant föreläsning blev det och mycket frågor.

Lisa-Ann avslutade sedan med att visa kiropraktik på hund.


Efter detta gjorde vi en liten paus och sedan började alla med sina behandlingar.

Man hade ju möjlighet att boka behandlingar för våra föreläsare. En lång dag blev det men väldigt intressant.
Under söndagen fortsatte sedan Lisa-Ann att behandla hästar och hundar och vi hade även lite programridning under söndagen för Christina Hansen.

Det var nog inte sista gången vi gjorde detta. Vi siktar på en ny helg i sommar.

Hoppas vi ses igen och hälsar nya välkomna till nästa friskvårdshelg!