Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

tisdag 4 april 2017

Rapport från vår friskvårdshelg!

I helgen testade vi en ny aktivitet, vi anordnade en friskvårdshelg. Vi hade en tanke att vi skulle få en helhet både för häst och ryttare och fick med lite hund på köpet. Vi tog även dit en sadelmakare.

Det är ju ofta så att vi själva är lite skeva vilket för att vi påverkar hästen på olika sätt.

Också kan det vara så att hästen är skev och det påverkar oss. Utrustningen har också en stor betydelse.

Vi bjöd in Per som är Osteopat, Magdalena som är hästmassör, Lisa-Ann som är kiropraktor på häst, hund & människa, Maria som är friskvårdsterapeut på människa och Niklas som är sadelmakare.

Vi började med en föreläsning där vår friskvårdsterapeut Maria fick rida och Per fick tala om vad han såg på Maria när hon satt på hästen, om hon var ojämn, skev etc.
Per bad sedan Maria hoppa av hästen och lägga sig på bänken och då behandlade han henne på det första stället som han sett nere i länden.

Maria fick sedan hoppa upp igen och känna hur detta kändes och berätta för publiken vad hon upplevde. Maria berättade då att hon kände skillnaden på att hon kom ner i sadeln med båda sittbenen jämt bland annat.

Maria fick sedan hoppa av ytterligare en gång och Per tog då nästa del som var uppe vid skulderbladen då man såg att hon var lite lutad åt ena sidan.

Ytterligare en gång fick Maria hoppa upp och känna och hennes rörelsemönster blev då ändrat och man såg att kroppen slappnat av och det blev lättare att följa hästen. Hästens reaktion blev också mer avslappnad då hon inte kände av Marias spändhet.

Litet smakprov från Marias ridning


När nu Maria var justerad var det dags att titta på hästen. Lisa-Ann gick runt och tittade på hästen på på benen, hovar, rörelsemönster. Hon såg att hästen inte rörde sitt bäcken ordentligt samt att den tog kortare steg med ena bakbenet. Lisa-Ann behandlade sedan hästen.Magdalena pratade sedan om massage, hur kan vi hjälpa hästen till vardags och förebygga eventuella skador. Magdalena ser massage som förebyggande och rehabilitering. Magdalena visade sedan hur hon jobbar genom att demonstrera på hästen.


Efter dessa intressanta föreläsningar så kopplade vi ihop det hela med sadeln, där Niklas från Svenljunga Sadelmakeri visade hur man provar ut en sadel samt hur man ska titta på när man väljer sadel. Berättade om olika stoppningar och vilka man kan justera och inte. Han visade även sadlar som gått sönder och hur det ser ut inuti en sadel.
Olika typer av bossor och paneler fick vi också se exempel på.


Han berättade också att när vi rider så väger vi dubbelt så mycket i traven och tredubbelt så mycket i galoppen och därav förstår man hur viktigt det är med en rätt utprovad sadel. Lisa-Ann kunde också då berätta vilka typer av låsningar hästarna får beroende på hur sadeln ligger.

En mycket intressant föreläsning blev det och mycket frågor.

Lisa-Ann avslutade sedan med att visa kiropraktik på hund.


Efter detta gjorde vi en liten paus och sedan började alla med sina behandlingar.

Man hade ju möjlighet att boka behandlingar för våra föreläsare. En lång dag blev det men väldigt intressant.
Under söndagen fortsatte sedan Lisa-Ann att behandla hästar och hundar och vi hade även lite programridning under söndagen för Christina Hansen.

Det var nog inte sista gången vi gjorde detta. Vi siktar på en ny helg i sommar.

Hoppas vi ses igen och hälsar nya välkomna till nästa friskvårdshelg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar