Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

måndag 12 juni 2017

Buck Brannaman Dag 3

Ja idag var sista dagen och tiden går så fort. Att sitta och lyssna på honom 6 timmar om dagen känns som ingenting.
Hade kunnat lyssna längre. Men man blir väldigt trött i huvudet.

Idag fick båda grupperna sätta ihop det som Buck gått igenom de andra 2 dagarna.

Att få i hop alla moment och lära sig att känna vad som behövs jobbas mer på. Försöka få till de där lätta hjälperna och den mjuka känslan i handen när hästen ger efter.

Buck pratade mycket om hur viktigt att det är hästen lär sig att gå undan för tryck tog upp exempel på om hästen skulle fastna i nåt och i stället för att rycka och få panik så ska den ge efter för trycket.

Kändes lite kul att de saker han tog upp är sånt som jag tror många av er hört mig prata om när vi har haft kurser.

Han påpekade också vikten av att det är ni som styr era hästar och inte dem er. Många har en massa ursäkter att man inte kan göra det ena eller andra för det tycker inte hästen om etc.
Så ska det inte vara utan att hästen ska finna sitt stöd hos sin människa och då litar den på att ni löser problemen tillsammans.

Han visade idag på båda de hästar han ridit under helgen hur de utvecklats och hur de blivit lätta och mjuka riktigt kul att se. Båda hästarna var 7 år, den ene en hopphäst på ca 170 cm och den andra en korsning lite kraftigare modell på ca 165 cm.

Han sa att hopphästen enligt honom inte var färdig för att gå ut och på någon hoppbana då han inte kunde grunderna och han fattade inte varför människor accepterar att man inte har kontroll och ändå utsätter sig för en fara.

Säkerhet är mycket viktigt hela tiden.

Vi fick också uppleva en incident då det var en man som skulle göra böj övningarna på sin quarter, men i en sväng så började sadeln glida då han inte spänt sadelgjorden vilket ledde till att sadeln snurrade runt gubben åkte av och hästen skenade runt arenan med sadeln under magen och det blev lite liv där för en stund. 25 hästar är ju inne samtidigt.

Allt gick som tur bra och Buck skrattade gott efteråt och tyckte det var jättekul att se alla ryttares miner som såg ut som de sett värsta monstret.

Precis innan detta hände hade Buck haft ett samtal med mannen med quartern som skenade där han väldigt bryskt sa till honom att ta av sig sporrarna för hästen var jättestressad och lyssnade inte alls och han behövde inte mer fart det var inte det som var felet.
Han sa också till honom att hade du bott i Californien så hade jag undrat om du rökt en joint innan.

Man kan tro att han inte riktigt hinner med alla men mannen har ögon i nacken. Han studerar alla och rätt som det är säger han nåt som berör minst 5-10 pers i manegen som han sett göra samma misstag om och om igen.

Vi kom också fram till följande uttryck idag som ni gärna får klura på där hemma - All the gear No idea!

Mycket tar man nu med sig hem och en sak som jag ska fundera lite extra på är - blocka aldrig på den del av hästen som överpresterar utan fokusera på den som underpresterar och hjälp upp den.

Roligt med denna clinic var att det är så blandat med ekipage och typer av hästar, tror att nästan alla discipliner var representerade samt raser.

Jag har fått med mig jättemycket av dessa 3 dagar och också fått en bekräftelse på att det jag jobbar efter är på samma linje och samma tankar. Ska bara fortsätta träna och träna så jag i alla fall kommer lite längre på min timing etc. Kan aldrig bli så bra som Buck men man måste ju satsa för att vinna eller hur är det? ;)

Tack för mig!

Bjuder på lite bilder från dagen också avslutningsvis :)

























lördag 10 juni 2017

Buck Brannaman Dag 2

Dag 2 blev riktigt intressant.

Buck pratade om vikten om att jobba hästarna ordentligt med grunden innan man går vidare. Han präntar in i ryttarna att hästen måste vara lätt i handen ge för tryck och flytta sig för lätta hjälper.

Övniningarna för båda grupperna idag var att jobba hästen i rektangeln, hamnar vi utanför så kan det hända olyckor. Vårt ansvar som ryttare är att vara support och stöd för våra hästar och inte sätta dem i dåliga situationer.

Låt inlärningen få ta tid. Tränare pratar om att man inte ska börja rygga hästen förrän vid 5-6 års ålder i vissa skolor, det är red bullshit. Hästarna ska gå undan för tryck.

Lär dig att bryta hästens mönster. Och ta vara på rörelsen och ta kontroll på benen.

Buck's förklaring på Natural Hormanship är när hästar bockar, flyr och går emot hjälper det är så naturligt det kan bli för det är så hästar fungerar då de är flyktdjur.

Det vi ber de om och kontrollen är inte naturligt för dem.

Rid alltid med kontroll men överarbeta inte.

Han berättade en rolig historia om en dam som frågat honom om hon bara kunde få rida sin häst utan att tänka. Hans svar var att om du går till Wallmart och sätter dig på en leksakshäst och stoppar i en peng så kan du sluta tänka.
Vi har med levande varelser att göra det kräver att vi tänker hela tiden och är uppmärksamma på signaler.

Mycket frågor kring varför hästen grejar med munnen/bettet, han ger samma svar hela tiden, du har inte nått ner till benen och fått tillräckligt med kontroll.

Några bilder som visar kotroll på benen






Båda grupperna avslutade idag med att träna hästarna på applåder från publiken. Det visade sig då ganska snart att hur många som hade koll på sina hästar i rektangeln och inte. I första gruppen var det några hästar som sprang i sidled hela paddockens längd nästan. Som Buck då påpekade att deras rektangel var då  20x40m typ. Hästarna hade ingen repekt för ryttarnas signaler när det blev lite tryck.

En häst blev helt okontaktbar så Buck tog sig ann denna hästen.

Han tyckte ryttaren skulle lägga ner mer tid på markarbetet än att frisera hästen man och svans ;)

Hästen hade lärt sig att så fort det blev en jobbig situation så går man över alla människor för då slutar trycket och männsikan ger upp och tar hästen därifrån.

Buck fick jobba denna hästen ganska hårt då den försökte gå över och i stället för att röra sig framåt gick den uppåt. och det slutade en gång med att den gick omkull och det för att Buck då drog undan benen på den kan man säga. Den gjorde i alla fall inte så mer.

Detta är det vanligaste att människorna undviker hellre olika situationer bara för att slippa ta tag i problemen med hästen och då vinner hästen.

Som Buck påtalade också så är ju inte detta hästens fel att den inte fått lära sig hur den ska beté sig. Den är lärd så och det fungerar att vara på ett visst sätt så får den alltid sin vilja igenom.

Här kommer lite bilder.




















fredag 9 juni 2017

Dag 1 med Buck Brannaman

Hej

Ska försöka göra en liten summering av första dagen med Buck.

På denna clinic är det 50 ryttare som deltar med sina hästar. De är indelade i 2 grupper där level 1 rider på förmiddagen och det är 25 st och de andra 25 som är level 2 rider på eftermiddagen, varje pass är 3 timmar.

Hans budskap med första dagen och för alla ryttare som var med var att få kontroll på fötterna både från marken och från ryggen i alla lägen. Sluta att fokusera på hästens huvud. Om du har en häst som är jobbig i munnen då har du inte jobbat tillräckligt med att få kontroll och få igång fötterna.

Jobba hästen att kunna gå på en tygel i taget och ge efter för tryck. Få kontroll över bakdel och framdel och få hästen flexible.

En rolig sak som han sa idag var att hästen skiter i vad du rider, engelsk eller western den ser inte skillnad på dina kläder.

Jobba med hästen i rektangeln och ha den där hela tiden. Du bestämmer, var konsekvent. Lös "problem" med rörelse exempelvis en häst som stegrar, detta såg vi idag, hästen stegrade och slängde av sin ryttare, Buck tog tag i denna häst och jobbade hästen från marken, se bilderna.
Han berättade också att vi ryttare har ju som reflex att luta oss framåt och krama om halsen när hästen stegrar, i och med det belönar du hästen vilket gör att den kommer på att den kommer undan om den gör så.









Få loss hästen från hand och skänkel, hästen ska inte ta stöd mot dig utan hitta sin balans och bära sig själv.





Buck pratade om bett, han börjar alltid alla hästar med tränsbett och där lär han hästen att gå undan för de olika trycken och får hästen att lära sig soft feel. Han nämnde också de ryttare som börjar med bettlöst att det är skit enligt honom då hästen SKA lära sig att gå med tränsbett. Man gör mer skada med att rida bettlöst då ryttaren inte kan belöna och tima sin eftergift i bettlöst utan slutar oftast med att hästen hänger i sidepullen eller hackamore:et och då går emot tryck och gör som han säger false flexion i nacken och då inte jobbar igenom hela kroppen. Så även om man vill vara "snäll" som han säger så blir det inte snällt.

Ja sedan är det ju det vanliga som vi jobbar med hemma, tjata inte på hästen, ge hästen max 2 chanser sedan måste en konsekvens komma. Det är hästen som ska ge till dig inte du till hästen.

Har ni frågor får ni gärna lägga en kommentar. Jag funderar på att ha några kurser när jag kommer hem för att visa mer hur han jobbar.

Kram Anna