Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

måndag 12 juni 2017

Buck Brannaman Dag 3

Ja idag var sista dagen och tiden går så fort. Att sitta och lyssna på honom 6 timmar om dagen känns som ingenting.
Hade kunnat lyssna längre. Men man blir väldigt trött i huvudet.

Idag fick båda grupperna sätta ihop det som Buck gått igenom de andra 2 dagarna.

Att få i hop alla moment och lära sig att känna vad som behövs jobbas mer på. Försöka få till de där lätta hjälperna och den mjuka känslan i handen när hästen ger efter.

Buck pratade mycket om hur viktigt att det är hästen lär sig att gå undan för tryck tog upp exempel på om hästen skulle fastna i nåt och i stället för att rycka och få panik så ska den ge efter för trycket.

Kändes lite kul att de saker han tog upp är sånt som jag tror många av er hört mig prata om när vi har haft kurser.

Han påpekade också vikten av att det är ni som styr era hästar och inte dem er. Många har en massa ursäkter att man inte kan göra det ena eller andra för det tycker inte hästen om etc.
Så ska det inte vara utan att hästen ska finna sitt stöd hos sin människa och då litar den på att ni löser problemen tillsammans.

Han visade idag på båda de hästar han ridit under helgen hur de utvecklats och hur de blivit lätta och mjuka riktigt kul att se. Båda hästarna var 7 år, den ene en hopphäst på ca 170 cm och den andra en korsning lite kraftigare modell på ca 165 cm.

Han sa att hopphästen enligt honom inte var färdig för att gå ut och på någon hoppbana då han inte kunde grunderna och han fattade inte varför människor accepterar att man inte har kontroll och ändå utsätter sig för en fara.

Säkerhet är mycket viktigt hela tiden.

Vi fick också uppleva en incident då det var en man som skulle göra böj övningarna på sin quarter, men i en sväng så började sadeln glida då han inte spänt sadelgjorden vilket ledde till att sadeln snurrade runt gubben åkte av och hästen skenade runt arenan med sadeln under magen och det blev lite liv där för en stund. 25 hästar är ju inne samtidigt.

Allt gick som tur bra och Buck skrattade gott efteråt och tyckte det var jättekul att se alla ryttares miner som såg ut som de sett värsta monstret.

Precis innan detta hände hade Buck haft ett samtal med mannen med quartern som skenade där han väldigt bryskt sa till honom att ta av sig sporrarna för hästen var jättestressad och lyssnade inte alls och han behövde inte mer fart det var inte det som var felet.
Han sa också till honom att hade du bott i Californien så hade jag undrat om du rökt en joint innan.

Man kan tro att han inte riktigt hinner med alla men mannen har ögon i nacken. Han studerar alla och rätt som det är säger han nåt som berör minst 5-10 pers i manegen som han sett göra samma misstag om och om igen.

Vi kom också fram till följande uttryck idag som ni gärna får klura på där hemma - All the gear No idea!

Mycket tar man nu med sig hem och en sak som jag ska fundera lite extra på är - blocka aldrig på den del av hästen som överpresterar utan fokusera på den som underpresterar och hjälp upp den.

Roligt med denna clinic var att det är så blandat med ekipage och typer av hästar, tror att nästan alla discipliner var representerade samt raser.

Jag har fått med mig jättemycket av dessa 3 dagar och också fått en bekräftelse på att det jag jobbar efter är på samma linje och samma tankar. Ska bara fortsätta träna och träna så jag i alla fall kommer lite längre på min timing etc. Kan aldrig bli så bra som Buck men man måste ju satsa för att vinna eller hur är det? ;)

Tack för mig!

Bjuder på lite bilder från dagen också avslutningsvis :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar