Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

torsdag 16 november 2017

Avslutat 2 st lyckade helgclinics - Råda Ridklubb & Valsängs Ryttarförening

Innan vi tar vintervilan skulle vi avsluta de aktiviteter som var inbokade. Vi har nu avslutat de 2 sista helgclinicarna som var bokade, en på Råda Ridklubb samt en på Valsängs Ryttarförening.

Upplägget har var varit liknande på båda clinicarna. Första dagen hade vi markträning/NH/Hästvett. Vi går då igenom hur hästen tänker och fungerar. Varför den i bland reagerar som den gör och vad vi måste tänka på. Hur vårt beteende påverkar hästen och hur den uppfattar oss.

På Råda hade vi lite teori innan där jag berättade vårt tänk och lite olika scenarior som man kanske inte tänker på men är väldigt vanliga och man råkar ut för väldigt ofta. Många känner igen sig och fick lite aha upplevelser och började tänka lite på hur man såg på sin häst och många fick nog en annan syn.

Sedan var det markarbetes pass på 2 timmar. Där vi jobbade med människorna mest att man ska komma bort i från att bli fysisk mot hästen, våga lita mer på sin häst och lära sig hur man som person med sitt kroppsspråk kan flytta på sin häst och ta över rörelsen.

Hästarna fattar snabbt vad som förväntas då det är så de pratar och kommunicerar med varandra i hagen. Men människorna har jättesvårt att ändra sig. Det som är jobbigast är att våga släppa kontrollen och våga lita på hästen. Och också våga visa hästen att det blir en konsekvens om man inte hör upp. Vi är väldigt bra på att tjata vilket oftast leder till att hästen bara stänger av.

Efter markarbetespasset körde vi lite lastning. Hästarna var bra uppvärmda i huvudet och en bra grund var då satt.

Dag 2 körde vi uppsutten träning. Att få med sig det tänket vi jobbat på dagen innan samt några av de övningarna vi gjorde på backen upp på ryggen. Väldigt intressant att se alla och jag tror många fick lite nya idéer och tankar med sig hem. Och några aha-upplevelser.

2 st roliga helger har det varit och både privatryttare och ridskoleryttare har fått vara med. Vilket har uppskattats. Kul att klubbarna låter ridskoleryttare få vara med på lektionshästar för att få uppleva något annat än "vanlig" träning. Hästarna tyckte nog det var lite kul också.

Hoppas att det är fler ridskolor som skulle vilja tänka lite framåt och vidga vyerna i framtiden.

Bjuder på bilder från Råda.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar