Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

måndag 25 december 2017

God Jul & Gott Nytt År! - Sammanfattning av 2017

Vi vill önska er alla en riktig God Jul och ett Gott Nytt År!

Vi ska med detta inlägg sammanfatta vår år 2017. Oj vad saker som hänt.

Vad mycket vi lärt oss och vad roligt att ha haft möjligheten att få dela med oss av våra kunskaper.Kan bli lite hopp hit och dit men ska försöka att ta detta i någon så där ordning.

Vi startade upp 2017 med en NH Introkurs den 6 januari. Stort deltagande trots kylan men solen sken och det var en riktig lyckad dag. Vi har haft inte mindre än 4 tillfällen till utöver detta tillfälle på hemmaplan och sedan har vi haft 8 st liknande clinicar på olika stall.
Mycket uppskattade clinicar och många har sagt efteråt att de fått aha-upplevelser och ser sina hästar på ett helt annat sätt.Lite extra roligt var att vi var på 2 st ridskolor där även lektionshästar och elever fick vara med. Ett gott tecken på att man börjar våga vidga sina vyer och erbjuda nåt annat än det vanliga traditionella. Då dessa clinicar även bygger mycket på säkerhetstänk blev det även där en ögonöppnare för många.

Under året har vi också haft tomkörningsgurun Anders Eriksson på besök. 3 st välbesökta clinicar som var fullbokade. Anders kommer tillbaka även nästa år både i mars och april. Så missa inte det.
I april anordnade vi en mycket uppskattad friskvårdshelg. Vi hade besök av massören Maria Zeniou, osteopaten Per Nilsson, kiropraktorn Lisa-Ann Carlsson, hästmassören Magdalena Randver och sadelmakaren Niklas Larsson. Vi samlade en massa klipp från denna helg dessa kan ni se här - FriskvårdshelgLisa-Ann och Niklas är några som regelbundet besöker oss på ranchen och tar hand om både 2 benta och 4 benta.

Detta är något vi värnar mycket om då vi i vår filosofi ser helheten. För att hästen ska kunna utföra det vi vill oavsett vilken disciplin man rider så måste hästen fungera fysiskt och inte ha några spänningar eller låsningar. Det vet vi ju själva om vi sträcker oss eller får ryggskott eller liknande då har vi svårt att göra vissa rörelser eller till och med rent av gå eller springa.  Vi måste få hjälp med att rätta till det och sedan träna upp oss igen så vi kan återgå till normal funktionalitet.

Vi är inte riktigt lika duktiga på våra hästar alltid men vi är på god väg har vi märkt nu. Många förstår inte eller kopplar i hop att hästen också kan ha spänningar och låsningar som sedan resulterar i ett beteende som gör att vi ryttare kan råka illa ut så som att hästen börjar protestera på olika sätt som exempelvis bocka, sparka åt skänkeln, inte vilja gå framåt, lägger öronen, vill helt plötsligt börja bitas, halt etc. De signalerar då att något är fel och om man inte tar tag i problemet och hittar grundorsaken så kan följderna bli att hästen förknippar exempelvis ridning med obehag.

Sadelproblem är också väldigt vanligt och jag är faktiskt förvånad att man inte tar rätt sadel mer på allvar alla gånger. Att verksamheter inte tänker mer på det för hästarnas skull. Fick en fråga av en person som undrade om jag inte hade någon gammal sadel liggandes hemma som hon kunde få. Hon och hennes dotter hade fått ta över en 26-årig gammal häst och den behövde en sadel. Jag sa - Nej det har jag inte och förklarade snällt att det är inte bara att ta vilken sadel som helst utan den ska provas ut för hästen. Jag har nog aldrig sett en mer förvånad människa. Jag får då till svar att, men det kan ju inte vara så märkvärdig att den måste passa, vad kan hända? Hon var helt seriös, hon hade inte en aning.
Jag blev chockad faktiskt, att det finns folk som tänker så. Jag säger bara stackars häst.

Nej nu går vi vidare :)

I maj hade vi vår årliga Stewart Ranch Western Cup. En prova på tävling där man man kunde prova de flesta westerngrenarna.
Vi inkluderade 2 st cuper där vi fixat specialrosetter och pokaler. En grym tävling med över 100 starter avverkade vi denna dag. Jätteuppskattat och man längtar redan till nästa år.
Ett antal programridningar har vi också hunnit med. Varit jätteroligt och vi har haft olika domare som gästat oss för att få lite variation.
Vi kommer naturligtvis fortsätta med detta trevliga inslag under nästa år.

Ett mycket populärt inslag under året har varit våra bomträningar. Tappade räkningen vid 20+ tillfällen men roligt har det varit.

Under slutet av sommaren hade vi ett uppskattat läger där temat var kommunikation och variation. Jätteroligt med så många olika typer av hästar och inriktningar och vi har fått förfrågan att ha ytterligare en uppföljare i sommar och det tittar vi på naturligtvis.

Under hösten har vi haft löshoppning, Buck Brannaman filmkväll och träning och vi avslutade med en hoppclinic för Linda Heed. Linda kommer tillbaka nästa år också i slutet på sommaren är tänkt.


Vi har haft ett antal lastträningar under året också, 30 + nånting. Ja det har varit väldigt högt tryck på detta. Det är jättekul att få hjälpa till och utbilda ägarna som det blir. De gör oftast en väldigt stor grej av lastning vilket orsakar onödiga problem.

Som sagt mycket har hänt under året och förutom aktiviteterna vi haft så har Stewart Ranch fått en ny familjemedlem. En liten tjej vid namn Egebjergs Roseanne men kallas Rosie bland annat. Vår nya dressyrstjärna är tanken.  Ska blir roligt att få vara del av hennes utveckling.Nästa år väntar massa spännande saker och en del nytt kommer att introduceras. Det kommer ett separat inlägg om detta.

Nu vill vi höra vad ni har för minnen från 2017 tillsammans med oss? Skriv gärna en kommentar och berätta om ert bästa minne med oss.

Vi vill önska er en riktig God Jul och ett Gott Nytt År!

Kramar Anna & Garry på Stewart Ranch


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar