Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

lördag 10 december 2016

Julshow på NÄRK

Idag var vi inbjudna till NÄRK på deras julshow.

De ville att vi skulle visa lite Barrel Race och Keyhole Race.

Tack Jessica Jakobsson för bilden.


För er som inte vet så mycket om dessa grenar kommer här en liten kort förklaring.

Båda dessa grenar ingår i kategorin timed events inom western vilket betyder att det går på tid. Dessa grenar rids också endast på B & A nivå vilket motsvarar nationell och internationell nivå på man säga.

Det finns 5 nivåer inom western E, D, C, B & A nivå man kan likna dessa med klubb, lokal, regional, nationell och internationell nivå i engelskt.

På B nivå och uppåt är det också veterinärkrav alltså besiktning måste ske av hästarna inför dessa grenar och veterinär måste vara på plats hela tävlingen.

Många tror att i dessa grenar räcker det att man kan rida fort. Ja visst är det den stora poängen och det är ju bra men det är mycket teknik med i spelet också.

Man vill att hästen flyttar sig lätt för hjälperna så undan för tryck är A & O. Att hästen går undan för tygel och skänkel, lyssnar på vikten och att hästen kan samla sig på bakdelen och vända runt med rak kropp är mycket bra egenskaper att ha med i dessa grenar :)

I alla fall, Barrel Race är en gren där du ska rida runt 3 tunnor i ett klövermönster och du ska hela tiden korsa din egen väg.

Mönstret ser ut så här


Då får börja på vilken tunna som helst, mönstret ovan visar det ser ut när du börjar med högra tunnan. Man börjar åt hästens sämsta håll kan man säga, om hästen är bra på att svänga vänster börjar man på högra tunnan då får man 2 vänster svängar i slutet och tvärtom.

Välter du en tunna blir det straffsekunder och även om du tappar hatten under ritten. Du rider 2 heat och tiderna läggs i hop och bästa tiden vinner.
Vi visade även keyhole race idag och det går till på följande sätt. Banan ser ut som ett nyckehål och gången in är ca 1,4 m bred och volten ska vara 6 m i diameter. Du ska rida in i gången och sedan vända 360 grader i volten och sedan ut igen. Trampar hästen utan för banan så är det no time alltså det heatet är ogiltigt. Du rider även här 2 heat och tiden läggs i hop i båda och bästa tid vinner.


Det var idag en väldigt lyckad uppvisning.

Innan vi åkte hem fick vi se och även prova lite horseboarding. Det var riktigt kul det kanske man ska prova lite mer ;O)Vill tacka NÄRK för att vi fick komma och de fina sakerna.

Nästa vecka blir det en ny uppvisning på Valsängs Ryttarförening

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar