Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

fredag 24 juni 2016

Superpass med Kasillas

Idag hade vi ett sådant där pass som gör en så glad och att man egentligen aldrig skulle vilja sluta.

Vi har jobbat mycket på övergångar och bärighet och idag kändes det som att den träningen har gett resultat.

Han var verkligen superfin och vi fick till jättefina övergångar där han blev kvar i form och tappade inte styrkan.

Även om man nu ville fortsätta träna så slutade vi när vi var på topp. Effektivt pass där både jag och framförallt Kasillas kände att vi inte vill pressa det för långt.

Det var även en mycket varm dag och kvav så vi blev ordentligt svetta.

Nu väntas lite konditionsträning härnäst på travbanan. :)


Alex gör en kort visit på Stewart Ranch

Vi säger hej till Alex som gör en kortvisit på Stewart Ranch.

Alex ska vara här under helgen och hans utbildning här på ranchen består av lastning.

Alex går gärna på transporten men tycker inte om att lämna över kontrollen till oss människor och tror att hela världen går under och att det kanske händer något hemskt när han står där inne.

Vår uppgift är nu att presentera för Alex vilka regler som gäller, att ta bort förväntningar han tror ska hända och få honom att känna sig trygg och tycka att transporten inte är så illa som han tror. Eller att använda den som en dålig ursäkt för att slippa göra saker ;)

Idag skötte han sig super och gick in transporten och ställde sig och åt ur sin hink. Han tyckte det var läskigt när det rörde sig och gungande lite när han kom in och kom ut ganska fort igen. Men efter några gånger när han insåg att det inte hände nåt så stod han där längre och längre. Vi har inte stängt någon bom än. Vi vill bygga långsamt.

Imorgon blir det en fortsättning och så ser vi vad han lärt sig av idag.


torsdag 23 juni 2016

Programridning - Kasillas

I veckan hade vi programridning.

Kasillas fick prova ett program och det gick jättebra.

Piloten var otydlig inför högergaloppen och därav blev det fel galopp. Inget hästen ska lastas för.

Resultat 64,444%

Vi är väldigt nöjda och ska nu prova på lite dressyr på lokalnivå.


onsdag 22 juni 2016

Pay & Jump

Ja vi tycker det är viktigt att våra hästar får åka ut på lite roligheter också.

Och det är ju om inte annat miljöträning.

Igår tog jag med mig Sarah och Tess och åkte på en Pay & Jump.

Det var Sarahs första gång ute med Tingen och även för Tess & Ayala.

Här kommer lite filmer från igår.


Sarah & Tingen



Tess & Ayala

måndag 20 juni 2016

Lastträning med Ayala

Jag vill att hästarna som lämnar oss ska ha en bra grund och helhet med sig. Inte bara i ridningen utan också i markarbete och grundläggande hantering. De ska förstå hur man förhåller sig till människor och att man respekterar och känner en trygghet hos den som hanterar dem.

En annan sak är ju då lastningen. Jag kom i kontakt med Ayala och hennes ägare just för lastningen då hon var på bete i våra trakter förra året.

Hon tycker att det har varit lite läskigt med transporten innan. Och sedan hon kom till oss har jag inte lastat henne, tänkte att hon ska få bo in sig lite, känna på oss och våra regler.

I lördags dock passade vi på när transporten stod framme. Och jag ville bara se hur hon var med transporten. Och det gick riktigt bra och faktiskt över förväntan. Då jag vet vad hon tyckt innan så förväntade jag mig en lite protest i alla fall. Men det blev väldigt odramatiskt. Liten film ser ni nedan.

Så mitt mål är att den som tar över Ayala ska få en bra start och hon ska vara lätt att ta med sig överallt så att man kan ha roligt med sin häst.


Andra besöket för Ayala för Kiropraktorn

Ja i fredags var Lisa-Ann tillbaka för att göra en andra behandling på Ayala. Det har gått över förväntan då hon nu är rak i sitt skelett och det som behövs nu är träning så att vi musklar rätt. Hon är redan på mycket god väg i sin träning och så positiv i allt hon gör.

Nu får man klassa henne som en allround häst då hon både går dressyr, hoppning och western.

Denna veckan kommer hon få vara med på programridning och pay & jump med Tess. Ska bli riktigt kul att se och hon är redan inbokad på nästa träning för Peter Ljungberg.


fredag 17 juni 2016

Utbildningen fortsätter för Ayala

Ayala har nu varit hos oss ett tag och vi har ridit lite varierat.

Under en kort period när jag var borta så blev det lite vila kombinerat med motionsridning, kiropraktorbehandling samt reiningträning.

Hon har kommit sig bra och vi ser mer och mer att hon trivs som westernhäst. Så är det någon som letar en lyhörd och känslig häst för att kunna tävla lättare klasser med och vill utvecklas med så är hon rätt häst.

Jag kommer fortsätta att träna henne i westerngrunder och hon kommer också vara med på ytterligare en clinic för Peter Ljungberg.
Målet är att ta ut henne på tävling i augusti.

Vi har nu börjat rida henne på stång och det passar henne.

Lägger upp en liten film från träningen i veckan. Och hon är på god väg och kommer garanterat bli en kanonhäst.


fredag 3 juni 2016

Lastning - Ett kapitel för sig

Lastning och dess olika problem är något många brottas med.

Jag kommer försöka beskriva lite hur jag jobbar med detta och i några kommande inlägg ska jag försöka filma lite olika typer av hästar och den träning jag gör med dem.

Jag älskar att lösa problem och oftast när jag blir utringd till en häst för att lasta så måste jag dela upp träningen i olika steg.
  • Jobba med hästen och förklara vad vi behöver göra och hur jag vill att den ska agera på olika signaler.
  • Jobba med ägarna så att de förstår vad grundproblemet ligger för till 99% är det inte transporten.
Mitt mål när jag kommer ut är ge ägarna något att träna på, inte bara att hästen kan lastas där och då och bara när jag gör det för det ger inget. Det kan betyda att man får i läxa att träna på att få hästen att följa och sätta grunderna i det som vi jobbar med i våra NH/Ledarskapskurser.
Det är viktigt att vi får med oss hästarna mentalt och att de vill jobba med oss och inte emot oss. Vi ser allt som oftast att när man försökt att lasta ett tag att hästarna stänger av mentalt och blir i stort sett apatiska och bara står och inte rör sig ur fläcken.
När man hamnat har hästen gett upp som den gör i det vilda när de blir jagade av ett rovdjur. När de inser att de inte längre kommer undan så stannar de bara och stänger av och säger  - Ät upp mig, jag klarar inte mer.
Till detta läge vill man inte hamna, då är det i stort sett omöjligt att komma nånstans sedan. Då brukar man ibland se att man tar till en jacka över huvudet för att få in hästen i transporten.

Mitt mål är att träna hästen så att man aldrig hamnar i det läget där hästen blir apatisk. Jag vill ha en kommunikation med hästen hela vägen. Jag vill jobba med hästen och lära den nånting på vår resa och erbjuda den trygghet så att den känner att det är inget farligt eller obehagligt att gå in i en transport.

Det är så att alla hästar har klaustrofobi, vissa hästar visar det inte alls och vissa mer detta gör att man kanske förstår lite mer av varför det kan vara jobbigt med lastning. En annan sak är att när hästen väl kommer in i transporten känner den att den inte har kontroll och det är då många hästar slänger sig ut fort eller går bara halvvägs in och sedan backar ut. Grundproblemet är då oftast alltid att hästen litar inte på sin människa vilket leder till dessa problem. Detta är någonting man tränar på vid andra tillfällen inte vid transporten.

Vi människor gör också i stort sett alltid transporten till en sån stor grej, vi blir nervösa, otåliga, lätt irriterade osv, detta hjälper tyvärr inte hästen fattar ingenting och undrar vad är det nu som ska hända var är ni inte som vanligt. Detta hjälper inte situationen utan gör den oftast värre.
Vi är också experter på att bylta på våra hästar en massa skydd och annat vilket också gör att de undrar vad det är som är på gång.

För mig ska lastning vara precis lika okomplicerat som att gå in i boxen. Det är inte svårare än så. Och de ska känna sig lika trygga som i sin box och lita på att vi har kontroll och lägger över ansvaret på oss.
Lastning kan bli väldigt farlig om man inte tänker sig för. Så för mig är det viktigaste säkerhet!
Jag lär alltid hästarna att bli skickade in, en anledning till detta är att OM en häst skulle bli rädd eller det händer nåt annat utanför när du går före hästen in i transporten så få du lätt hästen på/över dig och kan tryckas rätt in i bommen där framme om du inte hinner undan, det är inte skönt. En annan bra anledning är att jag vill kunna åka själv med mina hästar. Jag vill inte behöva vara beroende av folk varje gång jag ska iväg, vill klara mig själv.

Jag har under många år hjälpt folk att lasta. Tyvärr kan det vara så att folk ringer mig när de väl ska iväg och då MÅSTE ju hästen på för att man ska iväg.

Jag önskar att man tänkte steg till att träna hästen på de olika momenten innan. Beroende på hästens grundstatus så är det olika träning för de olika hästarna, de är ju individer så jag kan inte säga att det finns ett generellt sätt att lösa lastningen på utan får se till individen och anpassa träningen därefter. Jag kan heller inte säga hur lång till saker och ting kommer att ta utan måste träffa hästen och jobba med den för att känna efter i vilket stadie hästen är i vad jag måste börja.

Vissa hästar är kanske så osäkra att jag endast kan introducera dem för transporten och dem att gå upp med 2 ben på lemmen. Det kanske ser lite ut men för hästen är det ett stort steg och väldigt mentalt jobbigt. Jag vinner mycket mer på att berömma det lilla och uppmuntra de små stegen, då kommer det gå mycket lättare sedan. Och jag är ute efter ett långsiktigt mål där jag sedan kan i stort sett slänga upp grimskaftet på ryggen på hästen och be den gå in.
Jag vill bygga självförtroende och självkänsla hos hästen.

Jag mutar inte hästarna heller. Jag kan belöna dem med något gott när det går dit jag ber dem om men inte för att locka. De får gärna ha en massa gott när de kommer in i transporten så att de känner att här inne finns ju massa godis. Och att det finns en vinning med att gå in i transporten. Jag har också gjort så själv och rekommenderar även att när man tränar att man kanske lägger en del av kvällsmaten i transporten, låter hästen gå in och äta och sedan tar ut den och gör det man ska. Detta bara för att transporten ska vara naturlig som möjlig och inte något hinder. Detta är också en träning för en själv för att lugna nerverna.

Jag använder inga träns, linor etc när jag tränar, endast repgrimma och rep och möjligtvis en carrot stick för att förlänga min arm.

Jag belönar endast steg framåt. Även om det bara är mysteg måste jag belöna, för belönar jag de små stegen och hästens tanke blir det mycket snart en positiv spiral där hästen känner att det krävs inte så mycket för att få eftergift och det är inte så svårt så jag klarar lite till.
Det gäller bara att tajma rätt och när det går bra, forcera då inte på utan nöj dig när det går som bäst. Då har du vunnit mycket :) Och det kommer gå ännu bättre nästa gång.

Är man villig att investera tid i detta så har du inga problem sedan och hästen kan åka i vad som helst. För den litar på dig och det du säger är tryggt.

Jag ska försöka senare filma som sagt och lägga upp lite exempel.

Har ni frågor så är ni välkomna att kontakta mig.

Kram Anna


torsdag 2 juni 2016

Ayala har fått kiropraktorbehandling

Igår fick Ayala sin behandling av Lisa-Ann. Som vi misstänkte så var hon låst. 4 st kotor i länden hade förskjutits och detta gjorde att hon inte kunde räta ut sig utan gick till höger hela tiden med baken och hade svårt att forma om till vänster.

Nu är hon justerad i länden och höger bog som blir en följd av ländproblemen och kommer nu promeneras i 2 dagar sedan ridas lättare pass i 2 dagar och sedan kommer hon på måndag få vara med för Peter Ljungberg och få grundträning och introduktion i westernvärlden. :)

Ayala kommer få ytterligare 1 behandling för uppföljning så att hon nu håller sig.

Det räcker naturligtvis inte bara att behandla utan nu är rätt träning som är grunden till att hon kommer hålla sig och muskla sig rätt. Hästar har som vi ett muskelminne och ha de gått snett ett längre tag så behöver man hjälpa dem rätt att jobba på korrekt sätt igen för att muskla upp den svaga sidan.


onsdag 1 juni 2016

Vår andra träningshäst - Kasillas

Tänkte presentera Kasillas!

En väldigt trevlig herre på 6 år och ca 168 cm i mankhöjd. Han är grundriden och hoppad en del.



Kasillas ska vara här under sommaren för lite tränas varierat och eventuellt läggas ut till försäljning. Man är välkommen att anmäla sitt intresse om man kanske blir lite sugen ;)

Har ridit Kasillas några gånger och han har också fått vara med på kursen i helgen.

Vi hoppas att kunna jobba mer dressyr för att stärka och bygga upp honom mer. Han ska få vara med på lite programridning och dressyr och hoppträningar är tanken. Och framförallt ska han får komma ut i skog och mark en hel del.

Ska bli jättekul att få jobba med honom i sommar. Tack Marie och Tony för ert förtroende.

Bjuder på lite kort och film.