Välkomna till vår blogg! Här kommer ni kunna läsa om vad vi sysslar med på ranchen angående träningar och aktiviteter samt tankar kring träning och hästhantering. Ni läsare är också välkomna att skriva om vad ni tycker och tänker.

fredag 3 juni 2016

Lastning - Ett kapitel för sig

Lastning och dess olika problem är något många brottas med.

Jag kommer försöka beskriva lite hur jag jobbar med detta och i några kommande inlägg ska jag försöka filma lite olika typer av hästar och den träning jag gör med dem.

Jag älskar att lösa problem och oftast när jag blir utringd till en häst för att lasta så måste jag dela upp träningen i olika steg.
  • Jobba med hästen och förklara vad vi behöver göra och hur jag vill att den ska agera på olika signaler.
  • Jobba med ägarna så att de förstår vad grundproblemet ligger för till 99% är det inte transporten.
Mitt mål när jag kommer ut är ge ägarna något att träna på, inte bara att hästen kan lastas där och då och bara när jag gör det för det ger inget. Det kan betyda att man får i läxa att träna på att få hästen att följa och sätta grunderna i det som vi jobbar med i våra NH/Ledarskapskurser.
Det är viktigt att vi får med oss hästarna mentalt och att de vill jobba med oss och inte emot oss. Vi ser allt som oftast att när man försökt att lasta ett tag att hästarna stänger av mentalt och blir i stort sett apatiska och bara står och inte rör sig ur fläcken.
När man hamnat har hästen gett upp som den gör i det vilda när de blir jagade av ett rovdjur. När de inser att de inte längre kommer undan så stannar de bara och stänger av och säger  - Ät upp mig, jag klarar inte mer.
Till detta läge vill man inte hamna, då är det i stort sett omöjligt att komma nånstans sedan. Då brukar man ibland se att man tar till en jacka över huvudet för att få in hästen i transporten.

Mitt mål är att träna hästen så att man aldrig hamnar i det läget där hästen blir apatisk. Jag vill ha en kommunikation med hästen hela vägen. Jag vill jobba med hästen och lära den nånting på vår resa och erbjuda den trygghet så att den känner att det är inget farligt eller obehagligt att gå in i en transport.

Det är så att alla hästar har klaustrofobi, vissa hästar visar det inte alls och vissa mer detta gör att man kanske förstår lite mer av varför det kan vara jobbigt med lastning. En annan sak är att när hästen väl kommer in i transporten känner den att den inte har kontroll och det är då många hästar slänger sig ut fort eller går bara halvvägs in och sedan backar ut. Grundproblemet är då oftast alltid att hästen litar inte på sin människa vilket leder till dessa problem. Detta är någonting man tränar på vid andra tillfällen inte vid transporten.

Vi människor gör också i stort sett alltid transporten till en sån stor grej, vi blir nervösa, otåliga, lätt irriterade osv, detta hjälper tyvärr inte hästen fattar ingenting och undrar vad är det nu som ska hända var är ni inte som vanligt. Detta hjälper inte situationen utan gör den oftast värre.
Vi är också experter på att bylta på våra hästar en massa skydd och annat vilket också gör att de undrar vad det är som är på gång.

För mig ska lastning vara precis lika okomplicerat som att gå in i boxen. Det är inte svårare än så. Och de ska känna sig lika trygga som i sin box och lita på att vi har kontroll och lägger över ansvaret på oss.
Lastning kan bli väldigt farlig om man inte tänker sig för. Så för mig är det viktigaste säkerhet!
Jag lär alltid hästarna att bli skickade in, en anledning till detta är att OM en häst skulle bli rädd eller det händer nåt annat utanför när du går före hästen in i transporten så få du lätt hästen på/över dig och kan tryckas rätt in i bommen där framme om du inte hinner undan, det är inte skönt. En annan bra anledning är att jag vill kunna åka själv med mina hästar. Jag vill inte behöva vara beroende av folk varje gång jag ska iväg, vill klara mig själv.

Jag har under många år hjälpt folk att lasta. Tyvärr kan det vara så att folk ringer mig när de väl ska iväg och då MÅSTE ju hästen på för att man ska iväg.

Jag önskar att man tänkte steg till att träna hästen på de olika momenten innan. Beroende på hästens grundstatus så är det olika träning för de olika hästarna, de är ju individer så jag kan inte säga att det finns ett generellt sätt att lösa lastningen på utan får se till individen och anpassa träningen därefter. Jag kan heller inte säga hur lång till saker och ting kommer att ta utan måste träffa hästen och jobba med den för att känna efter i vilket stadie hästen är i vad jag måste börja.

Vissa hästar är kanske så osäkra att jag endast kan introducera dem för transporten och dem att gå upp med 2 ben på lemmen. Det kanske ser lite ut men för hästen är det ett stort steg och väldigt mentalt jobbigt. Jag vinner mycket mer på att berömma det lilla och uppmuntra de små stegen, då kommer det gå mycket lättare sedan. Och jag är ute efter ett långsiktigt mål där jag sedan kan i stort sett slänga upp grimskaftet på ryggen på hästen och be den gå in.
Jag vill bygga självförtroende och självkänsla hos hästen.

Jag mutar inte hästarna heller. Jag kan belöna dem med något gott när det går dit jag ber dem om men inte för att locka. De får gärna ha en massa gott när de kommer in i transporten så att de känner att här inne finns ju massa godis. Och att det finns en vinning med att gå in i transporten. Jag har också gjort så själv och rekommenderar även att när man tränar att man kanske lägger en del av kvällsmaten i transporten, låter hästen gå in och äta och sedan tar ut den och gör det man ska. Detta bara för att transporten ska vara naturlig som möjlig och inte något hinder. Detta är också en träning för en själv för att lugna nerverna.

Jag använder inga träns, linor etc när jag tränar, endast repgrimma och rep och möjligtvis en carrot stick för att förlänga min arm.

Jag belönar endast steg framåt. Även om det bara är mysteg måste jag belöna, för belönar jag de små stegen och hästens tanke blir det mycket snart en positiv spiral där hästen känner att det krävs inte så mycket för att få eftergift och det är inte så svårt så jag klarar lite till.
Det gäller bara att tajma rätt och när det går bra, forcera då inte på utan nöj dig när det går som bäst. Då har du vunnit mycket :) Och det kommer gå ännu bättre nästa gång.

Är man villig att investera tid i detta så har du inga problem sedan och hästen kan åka i vad som helst. För den litar på dig och det du säger är tryggt.

Jag ska försöka senare filma som sagt och lägga upp lite exempel.

Har ni frågor så är ni välkomna att kontakta mig.

Kram Anna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar